måndag 18 juni 2012

En tredje klass

Återigen kommer frågan upp om hur man ska definiera idrottares könstillhörighet.
Man eller kvinna. Det finns visst många faktorer som inverkar.
Kan det vara dags att skaffa en hen-klass?
Annars tycker jag att mätningen av testosteron är det smidigaste. Den halten har ju stor inverkan på resultatet.
I alla andra situationer spelar just könstillhörigheten inte större roll. men när det gäller idrottsprestationer är det A och O.
Om man ska gå på hur personen själv känner sig så släpper det fram möjligheter för den som vill känna sig som ngt annat bara för att nå framgång.
I dag är jag kvinna men i morgon man. 
Och om nu inte testosteronhalten spelar någon roll blir det ju lagligt att pumpa in extra bara för att uppnå resultat.



DN

7 kommentarer:

Nisse sa...

Håller helt med.
Testosteron halten är avgörande när det kommer till muskelmassa.

Män som genomgår könsbyte och blockerar testosteronet i kroppen förlorar muskel styrka.
Medan kvinnor som får testosterontillskott blir starkare.

Siita sa...

Dom får nog börja med hen-klass. Kram

Anonym sa...

Ännu ett bevis för att feministerna har rört till det med sitt mumbojumbo.

Ingenjören sa...

@BG: Huh? Kromosomavvikelser etc kan du väl ändå inte anklaga feministerna för att ha skapat? Det finns goda anledningar till att inte kolla t ex kromosomer, vilket vissa vill. T ex att man kan få reda på en hel del tråkigheter som man kanske inte var så intresserad av att få reda på bara för att man vill ställa upp i en idrotstävling.

Anonym sa...

ser det som så att vi har ett fysiskt kön och ett psykiskt kön, i vanliga livet där är det psykiska könet vi ska rätta oss efter, vem vi känner oss som. dock när det gäller idrott och fysiska prestationer måste vi rätta oss efter det fysiska könet då tex mängd testestoron avgör muskelmassa mm. varför har vi skillda dam och herrklasser jo för ingen kvinna kan springa snabbare än världens snabbaste man, eller hoppa högre eller kasta längre pågrund av de fysiska begränsningar det kvinnliga fysiologin ger.

Anonym sa...

Mängden testesteron skall avgöra om det är en man eller kvinna eftersom det är orättvist mot de med lite testesteron att tävla mot de som har mycket. Varför inför de då inte en maxlängd för basketbollspelare och kvinnliga höjdhoppare? I dessa idrotter är ju längden ofta avgörande.

Sigrid Drakhjärta sa...

Att det skulle vara A och O är väll fan att ta i? Olika idrottare har olika förutsättningar. Vissa har långa ben, andra kortare. Varför delas inte häck och höjdhoppare upp efter sin längd istället? Eller löpare föresten, en lång löpare tar ju betydligt färre steg än en kort.
Tänk dig att du är idrottare och får höra "sorry, du får inte vara med och tävla, du är inte tillräckligt kvinnlig". Vi snackar om att förnedra och mobba ut människor som har fötts på ett visst sätt. Hur fräscht tycker ni att det låter?
Idrott är aldrig 100% rättvist. Kommer aldrig bli det heller. Människor föds olika, och vi gör vad vi kan med det vi har.
I övrigt framgår det ingenstans om kvinnor med för hög testosteronhalt kommer få tävla mot männen? Eller kommer de bara stötas ut totalt?