lördag 2 februari 2013

Varför?

Bankerna går med vinst och vips ska aktieägarna ha sin del men nu vill facket att de anställda också ska få sin del av kakan. 
En liten fråga. 
Varför går bankerna med vinst?
Är det inte så att bankernas kunder har fått stå för den vinsten.
Varför inte inse att bankavgifter är för höga och räntenivån inte är korrekt.
Ge mer i ränta på inlånade pengar och/eller sänk på utlånade.
Det är ju de som sätter in pengar på banken som lånar ut sina pengar.
Precis som aktieägarna har gjort.
De anställda får inte alls del av kakan. 
Men vilka anställda får det?
Inom den offentliga sektorn finns inga bonusar vid ev. vinst.
När man jämför löner inom offentlig och privat marknad så tar man aldrig hänsyn till bonusar som betalas ut. Jag vet många privata arbetsplatser där de anställda får 10-tusentals kronor varje år i bonus. 


DN  1  SvD

2 kommentarer:

Siita sa...

Inte fick vi några bonusar heller. Jo en gång fick vi 1000 kr, i mitten av 80-talet. Kram

Anonym sa...

Hej, du känner inte mig men som bankanställd känner jag att jag vill försvara facket lite här.

Det är svårt att jämföra privat och offentlig sektor. Privat sektor drivs av ett vinstintresse. Offentlig sektor har tvärtemot ett intresse av att gå jämt ut, eftersom en eventuell vinst går tillbaka till ägaren (svenska staten) och kan leda till lägre anslag följande år.

Jag håller med om att det finns många yrkesgrupper inom det offentliga som förtjänar högre lön. Samtidigt har den stora massan av bankanställda (kundcenter- och kassapersonal) lika låg ingångslön som sjuksköterskor och lika obefintlig löneutveckling. Man ilsknar lätt till när arbetsgivaren använder det hårda ekonomiska läget för att motiverar personalnedskärningar och uteblivet fikabröd ena dagen, och sen nästa dag delar ut hundratals miljoner i vinst till aktieägarna. En del av vinsten beror också på att tjänstesektorn nu gör det som industrin gjorde i slutet av 1900-talet; flyttar jobben till låglöneländer.