söndag 10 juli 2016

Medborgarlön?

Är det inte rimligt att vi nu övergår till att betala ut medborgarlön - basinkomst till de som har alldeles för låga pensioner, lön eller annan ersättning. Kostar säkert inte så mycket som man kan tro då man sparar in mycket på byråkratin som idag finns.

Säg att medborgarlönen sätts till existensminimum. Alla får en ersättning som de kan leva på utan andra inkomster. Med alla menar jag de som idag har en inkomst som är långt under vad som behövs för att leva ett hyfsat liv. Det finns många idag som får ut strax över 6000:-. Det säger sig själv att det kan man inte leva på om man är ensamstående.

Vad som händer är att vi sparar in på socialstjänstens åtagande.
Socionomerna som går på knäna skulle få tid att ta tag i de problem som är mer angelägna.

Våra "fattigpensionärer" skulle må så mycket bättre. Många av dem lever ett rejält fattigt liv men de går inte till socialen för de har lärt sig att man ska klara sig själv. Resultatet är att de tex inte hämtar ut sina mediciner, går inte till tandläkaren, och äter inte ordentligt.

Personer som pga av ngt psykiskt eller fysiskt hinder inte står till arbetsmarknandens förfogande fullt ut skulle också må så mkt bättre om de slapp tigga om pengar till livets nödtorft.

Medborgarlön - En basinkomst utan byråkratiskt krångel.  Alla får en ekonomisk grundtryggghet.
 Något som vårt välfärdssystem borde klara av.
2 kommentarer:

Gerd ♥ sa...

Det här var på tapeten redan då jag jobbade. Kommer så väl ihåg det, jag jobbade på Försäkringskassan i Dals Långed då. Kan ha varit 1980. Pensionärer var inte inblandade i förslaget då.

Men det föll. Kommer inte ihåg varför.
För visst vore det en bra lösning, håller med dig!

Söndagskram ♥

Ama de casa sa...

Men tänk om alla skulle "nöja sig" med medborgarlön? Vem bestämmer gränserna?? Jag tror inte att det håller i längden, tyvärr.

Ha en härlig söndagskväll! :-)