fredag 3 augusti 2012

Datumfreak

Ingen gammal skåpmat här inte.
Jag gör troligtvis som övriga i vårt land.
Har bäst före datum gått ut så åker maten i soporna. Även om jag kanske kunde ha ätit det.
Och när jag är ute och handlar så kollar jag datum noga. 


Och jag är inte ensam. Svenskar slänger mat för miljarder varje år. 
Både vi hemma och  affärerna. 
Affärerna slänger tom varor som inte har rätt utseende.
Men hur ska vi göra för att ändra vårt beteende?


Samtidigt som vi slänger mat svälter folk runt om i världen.


DN  1  2 3

8 kommentarer:

Siita sa...

Tittar sällan på datumet, smakar det illa så kastar jag. Men annars så äter jag. Har maten stått i kylen några dagar så blir det komposten. Kram

Yvonne sa...

Jag fryser ner maten med en gång.Så jag har ingen mat med bäst före datum i kylen..Låt gubben ta vid ,så kan du få vila! Kram!

Xenolith sa...

Håller med. Är också mycket noga med att kolla datum på det jag köper - särskilt juice och bröd. En del grejer kan man frysa när datumstämpeln närmar sig (rots-bröd funkar kanon) men en del måste man tyvärr kompostera. Ja vi kan verkligen fråga oss hur vi kan minska slöseriet!

Anonym sa...

Du skriver "hur ska vi göra..." Enkelt. Du slutar göra som du gör nu. Det är enkelt. Sedan är du åtminstone inte en av dessa "vi".

Ingemar Berntsson sa...

Problemet är väl att det anses COOLT att vara nonchalant(kanske som ett "bevis" på att man har gott om pengar), och TÖNTIGT att bry sig...

Gubbstrutten sa...

Bröd kan du skära upp om det inte redan är skivat och genast lägga i frysen. Då har du alltid "färskt" bröd hemma. Sen mikrar du eller rostar när du ska äta det. Så har jag gjort i över 30 år.

Louise sa...

Här kan alla ni som slänger mat på bäst före-datum få massa tips som sparar både pengar och miljö!
www.slangintematen.se

Anonym sa...

Tror att de flesta av oss som slänger mycket mat gör det för att vi att vi gillar att ha mycket att välja på hemma och inte bryr oss. Jag skulle inte hålla mig frisk om jag åt upp all mat jag köper!

Jag förstår miljöaspekten som skall vågas mot välbefinnandet men argumentet att vi inte skall slänga mat för att andra svälter är bara barnsligt. Det finns inget samband.

Om ni vill att vi skall slänga mindre får ni använda rätt argument och inte tro att det beror på datummärkningen. Jag trpr det beror på välbefinnande, goda resurser och lathet